poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zielony Poradnik: Stewia i bazylia


       Jak sama nazwa wskazuje, będzie to cykl porad dla początkujących ogrodników lub po prostu pasjonatów "kwiatków". I tak na dziś przygotowałem dla was kilka rad związanych z ziołami.


Stewia

Jak już we wcześniejszych wpisach wspominałem, stewia to słodzik, naturalny słodzik. Jest alternatywą dla cukru, jest przede wszystkim zdrowsza. Nie ma praktycznie kalorii. Najpopularniejszą i najbardziej znaną odmianą jest stevia rebaudiana.

Uprawa

Nasiona warto nabyć od sprawdzonych producentów, by miały jak najwyższą jakość. Niestety ja jeszcze takiego producenta nie znalazłem i po prostu kupiłem w pobliskim ogrodniczym. Można też oczywiście kupić na allegro, gdzie są paczki nawet po sto nasion. A dlaczego lepiej kupić na allegro? ano dlatego, że stewia charakteryzuje się niską siłą kiełkowania i lepiej w zanadrzu mieć więcej nasionek. W naszym klimacie stewia osiąga około 30-60 cm wysokości, kwitnie na jesieni. Stanowisko najlepiej słoneczne, lekko zacienione. Ziemia lekko kwaśna, przepuszczalna. Ogólnie roślina jest bardzo tolerancyjna, więc myślę, że każdemu uda się ją wyhodować. Jeśli hodujemy ją w doniczce niezbędny jest drenaż. Najlepiej wysiać ją licznie ze względu na wspominaną niską siłę kiełkowania. Nasiona najlepiej przycisnąć do podłoża i nie zakopywać. Temperatura kiełkowania w granicach 20-25 stopni. Stewia lubi stałą wilgotność podłoża, nie znosi zalewania. A jeszcze jedno na działce nasza roślinka przetrwa niestety tylko rok, ponieważ jest u nas za zimny klimat. Jeśli chcemy ją mieć na dłużej to doniczka i dom.

Zbiór

Najlepiej jesienią i najlepiej przed kwitnięciem. Przycinamy, zbieramy listki i suszymy. Po wysuszeniu kruszymy i słodzimy! Z tego co wiem świeże listki też się nadają do słodzenia, jedzenia czy czego tam chcecie.

Zastosowanie

Stewia ma wiele zastosowań. Jest odporna na wysokie temperatury, więc można ją stosować jako dodatek do zup, potraw, a także deserów i sałatek. Taka roślinka do wszystkiego wręcz!

 Bazylia


Bazylia jest rośliną jednoroczną, przy dobrych wiatrach może nam wytrzymać dłużej. Kwitnie, osiąga wysokość nawet do 50 cm.

Uprawa

Uprawa bazylii jest dość prosta, potrzebuje ciepła, dosyć żyznej gleby(ja mam uniwersalną ziemie i rośnie jak na drożdżach). Lubi ciepło, lubi stanowisko słoneczne z dużą ilością światła. Idealna do uprawy doniczkowej. Nasiona wysiewamy wiosną. Można ją przycinać, wówczas roślina bardziej się rozrasta. Dla ciekawostki dodam, że bazylia odstrasza mszyce i muszki owocówki.

Zbiór

Zioło zbiera się w okresie kwitnienia, najlepiej zostawić kilka listków, by roślina mogła wyrosnąć na nowo. Zbiór od czerwca do końca września. Suszenie jak u stewii.

Pozdrawiam a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz