wtorek, 21 maja 2013

Zielony Poradnik: Mięta

Nic tak na człowieka nie działa jak świeżo zaparzona mięta. A jeszcze lepiej jak jest ona z domowego ogródka czy balkonu. Bo najlepiej przecież smakuje z własnej uprawy, prawda? Miętę można pić na ciepło, na zimno, można dodawać do różnych dań. Jest smaczna i zdrowa. Zdecydowanie mogę ją polecić.


Mięta

Należy do rodziny jasnotowatych. Bylina zimotrwała. Kwitnie. Osiąga wysokość od 30 do 100 cm. Występuje głównie w Europie, Azji i Afryce. Jest rośliną leczniczą. Ma charakterystyczny zapach. Bardzo szybko się rozrasta. Przed zimą traci liście.

Uprawa

Lubi miejsce cieniste lub pół cieniste. Chociaż da radę i w pełnym słońcu. Lubi wodę, bardzo dużo wody. Szczególnie jak uprawiamy mięte w doniczce. Kwitnie w czerwcu, lipcu, jeśli nie zetniemy liści.. u mnie to niemożliwe :) Zresztą lubi przycinanie, ponieważ lepiej się rozkrzewia. 

Zastosowanie

Dobry dodatek do różnego rodzaju napojów, drinków, deserów, dań itp. Herbata z mięty pomaga przy wzdęcia, a także jest dobra na ból brzucha. Kojąco działa na gardło.

Pozdrawiam a.

1 komentarz:

  1. Od lat pijemy każdego wieczoru herbatkę miętową.Bardzo lubimy też latem wodę z kostkami lodu i świeżo zerwanymi listkami mięty. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń