Dziś w zielonym poradniku, przybliżam wam dwa jakże
znane nam roślinki, a mianowicie lubczyk i pomidor koktajlowy.
Lubczyk
Lubczyk ogrodowy należy do rodziny selerowatych.
Jest wieloletnią byliną. Inne nazwy to lubiśnik lekarski, korzeń, łakotne ziele, mleczeń.
Uprawa
Ziemia najlepiej przepuszczalna, nie zbita. Wymaga
regularnego podlewania. Osiąga od 0.5 do 1.5m. wysokości. Bylina mrozoodporna.
Kwitnie czerwiec/lipiec.
Zbiór
Liście lubczyka zbiera się wiosną lub jesienią,
najlepiej w 2 lub 3 roku uprawy. Najlepiej wycinać pędy o długości 20 cm.
Suszyć. Trzymać w jakimś szczelnym pojemniku, ponieważ szybko wietrzeje.
Oczywiście można też dodawać świeże liście np. do różnych potraw.
Zastosowanie
Klasycznie zastosowanie ma w kuchni i w lecznictwie.
Lubczyk niekiedy jest nazywany afrodyzjakiem. Przyprawa bardzo aromatyczna,
smakiem i zapachem przypominająca maggi.
Pomidor
koktajlowy
Mniejsza i bardziej soczysta wersja normalnych
pomidorów. Mają różne kolory: czerwony, pomarańczowy i żółty. A także kształty:
podłużne, gruszkowate i okrągłe. Legendy głoszą, że są odporniejsze od zwykłych
pomidorów.
Uprawa
Najlepsze dla pomidora jest stanowisko słoneczne.
Ziemia wilgotna, żyzna. Naszą roślinę w doniczce podlewamy, tak 2 razy w
tygodniu, w cieplejsze dni częściej, dlatego że ziemia szybciej się wysusza.
Zbiór
Zbiór dokonujemy od sierpnia do września.
Zastosowanie
Według mnie najlepsze są takie na surowo, nic tylko
bierzemy w łapki i jemy lub po prostu wrzucamy do sałatki. Jak kto woli, jak
komu pasuje.
Pozdrawiam a.
Lubczyk:) Do rosołu pasuje idealnie:)
OdpowiedzUsuńPomidor śliczny. A co do przedmówczyni to święta racja! Można sobie ugotować taki miłosny rosołek :)
OdpowiedzUsuń